L'APARADOR DE CAN SOLFA

En aquest bloc hi exposarem una proposta particular de llibres que us poden ser d'interès, a més d'altres productes i ofertes del nostre establiment. Perquè els llibres són amics quan són plaents i són útils quan són necessaris, no només els primers dies de publicació. Si us n'interessen d'altres, poseu-vos en contacte amb nosaltres a l'adreça electrònica cansolfa@hotmail.com, detalleu-nos la vostra petició i treballarem per satisfer-la.
VEURE LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL

Si voleu conèixer una mostra dels nostres LLIBRES I AUTORS D'INTERÈS LOCAL I TERRITORIAL CLIQUEU AQUÍ http://www.cansolfa.blogspot.com/
VEURE LLIBRES INFANTILS I JUVENILS

Si coleu conèixer una mostra dels NOSTRES LLIBRES INFANTILS I JUVENILS CLIQUEU AQUÍ www.cansolfajoves.blogspot.com
VEURE NOVETATS

Si voleu conèixer una mostra de les nostres NOVETATS I DARRERES PROPOSTES, CONTINUEU LLEGINT AQUEST BLOC

dilluns, 21 de juny del 2010

LES QUATRE BARRES, DE BANDERA HISTÒRICA A SENYERA NACIONAL, DE PERE ANGUERA

L'historiador reusenc, el Dr. Pere Anguera, va deixar escrita com a obra pòstuma la col·lecció La creació dels símbols nacionals de Catalunya, que ha publicat Rafael Dalmau Editor.
Sense que la voluntat fos aquesta, la seva recent sortida a la llum pública ha coincidit amb la recta fina del debat 
estatutari al Tribunal Constitucional. La saviesa de Pere Anguera demostrada al llarg dels anys contribueix a deixar constància de com el poble català s'ha anat dotant d'un símbols que l'identifiquen interiorment i exteriorment com a nació. 
Aquest és el primer d'un conjunt de quatre volums que els magistrats del Tribunal Constitucional espanyol segur que no han llegit.
L'obra de Pere Anguera destaca que la premsa i la bibliografia de l'època permeten de constatar com l'afecte sentimental de les quatre barres, sempre viu a Catalunya, es convertí en un emblema d'identitat. A l'entorn de 1890, amb la campanya proteccionista, prengueren força com a símbol del nou moviment polític que reinvidicava la possibilitat d'assumir cotes d'auto-govern més o menys àmplies, a partir de la descentralització administrativa que es consolidà al llarg de la dècada de 1890 coincidint amb altres moviments massius de protesta per actuacions governamentals considerades lesives per als interessos econòmics(tractats comercials) o identitaris (reforma del codi civil).
La primera interdicció policial a l'exhibició de la bandera, el 1897, en acabar-se l'acte del Missatge al rei dels hel·lens, en facilità una difusió més polititzada, a remolc de les persecucions militars, civils i fins i tot eclesiàstiques a l'ús públic de les quatre barres a partir dels anys 1898-1899.
La identificació entre les quatre barres i Catalunya esdevingué plena en temps de la Solidaritat Catalana, i passà a ser assumida per tota la societat sensibilitzada, que parlà ja sense embuts de bandera nacional.

Títol: Les 4 barres, de bandera històrica a senyera nacional
Autor: Pere Anguera
Editorial: Rafael Dalmau Editor
Col·lecció: La creació dels símbols nacionals de Catalunya, núm. 1
ISBN: 978-84-232-0737-4
PVP: 16 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada